Monday, June 04, 2012

Karen Marie Moning - Hajnalra Várva (Tündérkrónikák 3.) - rajongós csapongás

Mióta kiderült, hogy a Corleonis Kiadó a polcokra varázsolja a Tündérkrónikák negyedik részét a Könyvhétre, azóta Magyarország könyves közösségének fele újból Barrons lázban ég (a másik fele volt olyan szerencsétlen, hogy nem találkozott még ezzel a sorozattal, vagy férfi).
Szóval hirtelen erős késztetést éreztem elmerülni újból Mac kifacsart világában, gondoltam jól kibekkelem ezzel a másfél hetet a negyedik rész megjelenéséig. Mondanom sem kell, hogy nem sikerült, 2 nap alatt abszolváltam, ami nálam mostanában nagyon meglepő, mert képes vagyok 4-5 hétig is olvasni egy könyvet. Kezdtem már azt hinni, hogy velem van a baj, de nem. Csak egy ilyen qvajó sztori kell, és máris visszatér az Olvastár énem.
Képes vagyok úgy olvasni, mintha még nem tudnám  mi fog történni, sikerül e megerősíteni az emberek és tündérek világát elválasztó falat. Hihetetlen! Pedig én már jó ideje tudom micsoda Barrons (bebebe:PP úgysem találnád ki soha!), hogy végződik az egész sztori, mégis teljesen felvillanyozott az egész újból. :)


Most elmarad a szokásos kis összefoglaló a könyv tartalmáról, szerintem már 620-an megírták előttem. Inkább a nagy titok izgatja a fantáziámat, hogy mi lehet az az esszencia, az a plusz, amivel így sikerült megvadítania a népet Moningnak. Persze egyből rá lehet vágni hogy ez könnyű, BARRONS, így nagy betűkkel, de ez korántsem ilyen egyszerű.  Az csak egy dolog, hogy sikerült megalkotni minden idők legjobb és legösszetettebb férfi karakterét  (itt azért csak az urban fantasy könyveket veszem alapul, mielőtt valaki még hőbörgésbe kezdene), de mitől válik az egész könyv ilyen fantasztikussá? Mert én nem csak Barronsért vagyok odáig,de Mac-ért és Jerico-ért együtt. Meg V'lane-ért, és Riodan-ért, és Dublinért, a gyors kocsikért, a könyvesboltért, és az egész könyvet átitató titkos-misztikus izgalomért cakum-pakk púder.
Ritkán találkozni ennyire precízen kitalált világgal, főleg ha urban fantasyról van szó. Mert persze sok tündéres könyv alapja a Seelie-Unseelie "mitológia", de ennyi részletgazdag kidolgozással, logikus felépítéssel nagyon ritkán találkozhatunk.

Na de nagyon elkanyarodtam Barronstól (ejnye!).  Komolyan képes vagyok kétszer-háromszor átolvasni egymás után az olyan részeket amelyekben szerepel, csak hogy még többször vizualizálhassam, kissé már beteges. Közben azon gondolkoztam, hogy a valóságban egy kicsit sem bírnék el egy ilyen kaliberű fickóval (tudodmivel), ráadásul édes egyszem anyámnak se mutatnám be szívesen. Mi nők képzeletben mindig a rosszfiúkat akarjuk, akik kemények, rettenthetetlenek, sosem hátrálnak meg, agyafúrtak, semmibe veszik a nőket - kivéve minket ugye - és a kis-lábujjuktól kezdve az utolsó hajszálukig (haj okvetlen kell, egy félisten se kopasz!) árad belőlük  a vad szexualitás. Erre bukunk a könyvekben, nem? Közben irl ha ezeknek a rosszfiúknak a csajait keresed, nyugodtan kopogtass be bármelyik anyaotthonba, ők  majd szívesen nosztalgiáznak veled egy etetés és pelenkacsere között a régi féktelen időkről és badass pasijaikról.
Szóval Barrons is olyan mint egy zsiráf, elméletben elalélok tőle minden szinten, de otthonra azért nem kéne.
Kivinné a szemetet  ha megkérem? Nem. Főzne nekem kávét szombat reggel?Nem, viszont a szülinapi tortáját a plafonra kencselné, mert megrémül egy kis törődéstől. Kilakkozná a körmeimet ha egyébként felkelni sem birok? Hm talán ezt igen, de előtte meg kellene majdnem halnom:). És még folytathatnám... egy a lényeg, hogy a mindennapokban használhatatlan lenne egy átlagos nőnek egy Barrons. Persze szerencsére Mac  meglehetősen messze áll egy normális nőtől. A harmadik részben nekem már nagyon szimpatikus, levetkőzte minden picsáskodását, vagány, magabiztos, és nem fél önző lenni. Felismerte, hogy mindenkit ki kell használnia, úgy ahogy vele tették/teszik, ha játékban akar maradni. Nagyon tetszik, hogy az összes vasat a tűzben tartja, sőt ha kell kijátsza egymás ellen V'lane-t és Barrons-t.
Moning nagyon ért a karakterei életre keltéséhez, mind egyedi és aprólékosan kidolgozott, valamint rájött a tutira. Miszerint egy kiemelkedő könyvsorozatba kell egy (vagy több) kitalálhatatlan rejtély, amitől falra másznak az olvasók, csipetnyi (vagy kettő) sejtető romantika, egy nem mindennapi világ, amiben a szereplők egyre mélyebbre ássák magukat a "sötétségben".

Már csak hármat kell aludni, és jön a negyedik rész, a Rossz hold kelt fel, juhujj:)

5/5**





18 megjegyzés:

  1. Ááááá! :DD Miért kellett ezt a posztot megírni, miért? Most én is el akarom olvasni, holott három elkezdett könyvem van jelenleg. Ez a kép nagyon Barronsos amúgy. ( hátha vele fogok álmodni :D)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehe:)
      Csütörtökig elolvashatod, utána pedig jöhet a 4. rész:))
      Kép szerintem is ott van, nem mindenhol Barronsos ez a színész, de ezen igen:)

      Delete
  2. Kész vagyok! :DD Én nem bírom Barronst, de ettől az írástól mentem beleájultam még én is. ;)
    De jó, hogy újra posztolsz! Remélem hamar a kezedbe akad egy újabb olyan könyv, ami ilyet vált ki belőled... Felőlem lehet akár az a Rossz hold kelt fel is, csak írj! :))

    ReplyDelete
    Replies
    1. Te lehetsz talán az egyetlen kivétel aki nem bírja JZB-t, de miért is?:)

      Csütörtökön remélem meg tudom venni a negyedik részt, rá vagyok moccanva rendesen:) Utána pedig gyanús hogy újraolvasom a Shadowfevert, és ha lesz kedv és velőtrázó gondolat (hehe) akkor írok majd:)

      Delete
    2. Azért, mert erőszakos, és nekem az vörös gomb a pasik terén. Meg egyébként is. Tudod... ott vágta el magát, mikor először a falhoz kente Macet.
      De ettől függetlenül Moningot bírom, mert a történetszövés valami nagyszerű.
      Anti Barrons-V'lane-esként is várom már a 4. részt, mert majd megesz a fene, hogy tudjam, mi fog történni. :))
      Na ez a nem semmi egy írónál!

      Delete
    3. Hát pont ez a jó Barronban, hogy egy állat:)
      Nyilván irl nem csípem az ilyesmit én sem, de eziscsak egy olyan dolog amiről a posztban írtam, elméletben nagyon bejön, hogy nehéz eldönteni egész végig, hogy Barrons (és persze V'lane is) pozitív vagy negatív karakter... Sőt, igazából, csak nézőpont kérdése, hogy a végén mit gondolsz majd róluk. Nehéz ilyen karaktereket megalkotni....:)

      Delete
  3. őszintén szólva, mióta Ryodan feltűnt a színen, JZB részemről elég felejtős...:D

    ReplyDelete
  4. Ryodant csípem, de azért egy köcsög, majd meglátod:D
    A végén kiderül hogy rajtam kívül senki sem van hanyatt esve JZB-től?:)

    ReplyDelete
  5. köcsög?:DD
    de, én egészen Ryodanig hanyatt voltam esve JZB-től. :))

    ReplyDelete
    Replies
    1. aha, funny köcsög, de azért az:D
      Shadowfeverben voltak olyan dolgai amiért megrugdostam volna szeretetem jeléül:D

      Delete
    2. Látod, Nima, mondtam én, hogy Ryodan egy ... :DD, részemről JZB forever, kivéve, ha Pritkinről van szó, és ezt sem értem teljesen, miért...

      Delete
    3. Jajj, ti Pritkinesek:) Hogy is hívták aki nekem onnan okés volt?Thomas?nem emlékszem.

      Delete
  6. Basszus, én olyan szerencsétlen vagyok, hogy még egy könyvet sem olvastam a sorozatból, és most azonnal el is kezdem kajtatni. Hátha lesz olyan őrült a molyon, aki eladja vagy elcseréli! :D Ezt most nem viccből írtam!

    ReplyDelete
  7. Húú, látom ennek az olvasásával kissé lemaradtam. Annyit reklámozták mostanság az Iced-t, hogy kénytelen voltam elkezdeni a sorozatot. És oké, tudom fura, de NEM tetszik a világa. Az első könyvnél szenvedtem, mert attól hogy valaki szereti a rózsaszínt, még nem elég nekem, hogy karakter legyen.Így a harmadik könyvre kezdem látni a fejlődést, csak a"barbár" Mac idegesít, mármint, hogy mitől barbár? Mert én nem éreztem... De a vége nagyon jó volt! És imádom a JZB-s párbeszédeket! :D A Hang-os részeim a kedvencek voltak és hogy mester-tanítvány immunis, akkor úgy megkérdeztem volna tőle, hogy: igazán, és Te melyik voltál??!! :P A vége nagyon dúúrva, úgyhogy gyorsan el kell olvasni a kövit! :)
    Alexandra

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hát egy leheletnyit lemaradtál tényleg:DD
      A harmadik résztől ütős szerintem a Fever, de attól még, hogy nagyon sokan imádjuk, nincs garancia arra, hogy neked is tetszeni fog:)
      Érdekes, nem rég kezdtem el hangoskönyvben hallgatni a Darkfevert...Mert egyszerűen képtelenség kivárni amíg a Burned megjelenik, mert folyton csak tolnak rajta egyet, ráadásul változik az is, hogy milyne ls mekkora terjedelemben képzeli el az írónő a folytatást.

      Delete
  8. :) Akkor mégsem késtem olyan sokat. Legalább kevesebbet kell várnom a folytatásra. :P De, ha még Moning sem tudja eldönteni, hol ér véget a könyv, akkor talán idén meg sem jelenik.
    Alexandra

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hát igazából a Fever az öt könyvvel egy gyönyörűségesen tökéletes tetralógia, a Dani regények tpk spin off-ok, amiben majd folytatódik valamennyire Barrons és Mac sztorija is. Az már biztos, hogy a Burned idén nem jelenik meg.
      http://karenmariemoning.blogspot.hu/2014/02/kmm-talks-about-iced-burned_20.html
      Fenti linken elolvashatod mit mondd Moning az Icedről és a sorozat folytatásáról.

      Delete

 

Olvastár Template by Ipietoon Cute Blog Design and Bukit Gambang