Wednesday, January 01, 2014

2013-as bla bla

[2013.12.31.11:03] tikk-takk, tikk-takk
Hogy miért is jobbak a könyvek a filmeknél? 
Lássuk csak, totál nem számolom, de több filmet láttam, mint amennyi könyvet elolvastam, de azt kell mondanom, hogy mondjuk 100-ból igazán tetszett úgy 5, tűrhető volt 10, a több meg mehet a lecsóba. 
Ezzel szemben, idén rekordot döntöttem az 55 elolvasott könyvemmel, és az arányok fordította arányosak a film tetszési indexel. Ami azt illeti, a film trailerek ugyan olyan disznó hazug dolgok, mint a fülszövegek, ezért megtehetem, hogy utóbbi nem olvasok, de film előzeteseket mindig nézek, mert hát honnan a jó életből fogom kitalálni, hogy milyen az amit éppen megnéznék? És nincs egy darab megbízható filmes bloggerem, nem úgy mint könyves ;)

Szóval úgy döntöttem, élek azzal a teljesen geek dologgal, hogy átblogolom magam 2014-be, és hát belefér egy kis puffogás, mert éppen elpazaroltam 134 percet az életemből egy bődületesen szar és lehangoló filmre, ami sokkal jobban fáj, mint egy  közepesen közhelyes könyv elolvasása, mert ott legalább eszméletlen dögösnek képzelhetem a kifutófiút, vagy a varázsló inast, vagy akár a macskát is.

Kezdjük a fekete levessel. Mit utáltam idén a legjobban. Jó egy kicsit a mocsokban dagonyázni :D

Nem ragaszkodom 3-as, 5-ös, tudomisén hányas top listákhoz, egyszerűen ezek voltak a azok az olvasmányok, amelyek a legkevésbé sem érdemelték ki értékes és rózsavirágos figyelmemet, és elvették a helyet másoktól. Legmeglepőbb talán A Kör, mert azt úgy imádta mindenki, nyáááá (kivéve Zenkát, yay!),pedig még egy ilyen lassú folyású depresszív semmit, legszívesebben eret vágtam volna magamon, mert nem elég, hogy rossz volt, de még marha hosszú is. A Csábítás az én hibám, figyelmeztettek, hogy kínos lesz, és hát néha nem hallgat az ember senkire... A Putney dolog Gretty miatt volt, és ezért nem akarom sértegetni a könyvet (borzalmas!), a Paranoia megint csak egy félrevezető fülszöveggel megáldott iromány, amiben kutyagyilkosok vannak, így rituálisan el lesz égetve. A legeslegrosszabb olvasmány élményem a Vihar szeli ketté volt idén, semmi kétség, elég kimerítően írtam róla, haha.
Látjátok, ennyi, összesen 5. Nem rossz ugye?

Nagy különbség van ám a 3 csillagra értékelt könyvek között, mert ennyire pontoztam olvasás után a fentiek közül a Kört és a Paranoiát is, ám úgy gondolok rájuk mint ballépésekre, ám itt van példának okáért pár hármaska, ami egészen jó élményt nyújtott : Asimov- Acélbarlangja, Amanda Quick - Botránya vagy Erin Morgenstern - Éjszakai Cirkusza. Bár ez utóbbi megérne egy külön misét, mert eléggé furcsa könyv volt, de legalább érdekes posztot lehetett róla írni, és ez már egy jó pont.

[2014.01.01.0:00---->itt van 2014, fuck yeah---->pezsgőzöm---->egészségetekre nektek is!]

Szerencsére sokkal több jó és irtózatosan frenetikus regényt és sorozatot olvastam idén. Régebben azt hittem, hogy poszt szempontjából a legklasszabbak a rossz könyvek, mert igazán van mit szétcincálni rajtuk. Idén mintha fordult volna velem egyet a világ, mert igazából a legjobban azokat az írásokat élveztem, ahol eldobtam az agyamat olvasás közben, és lehetett fangirlködni, meg lelkesítő ódákat zengeni a karakterekről, világokról meg ilyesmiről. Végső soron jobb ez a pozitív szemlétet, szívmelengetőbb beszámolni valami csúcs szuperről, nem hanyagolva azt a tényt sem, hogy olvasni mennyivel felemelőbb.

Érdekes, hogy pár hónapos távlatból már nem nehéz annyira eldönteni, hogy mely könyvek voltak 2013 kedvencei. Sokszor megesik velem, hogy miután kivégzek egy könyvet, úgy gondolom, hogy rajta van A Listán, de aztán eltelik egy kis idő, és már nem érzem azt a lelkesedést, amikor rá gondolok.
Szétbontottam 3 műfajra a kedvenceimet, magam is meglepődtem milyen sokat tudok felmutatni idén.

2013 Kedvenc Sci-fi regényei

Hmm, azt hiszem 2-3 évvel ezelőtt nem létezett ez a műfaj a repertoáromban, nagyon nem bántam meg, hogy felvettem. John Scalzi stílusát imádom, mondhatni, hogy csekély merítésből ugyan de ő a kedvenc sci-fi íróm,  a Zoe története majdnem akkora kedvencem lett mint a Vének háborúja. Orson Scott Card Végjátékának nem is szenteltem külön posztot, pedig nagyon akartam, megérdemli, kifejezett mérdföldkőként tekintek rá, és még a film is nagyon jó volt (már ahhoz képest, hogy megfilmesítették, a könyvnek a seggébe sem ér). 

2013 legjobb fantasy regényei

Hát igen, ez az én zsánerem, tagadhatatlan, abból is látszik, hogy az összes könyvről írtam, ha van kedvetek olvassátok el a posztokat, de leginkább a könyveket, nincs is igazán több hozzáfűzni valóm. 

2013 urban-fantasy regényei

Egy kicsit talán soknak tűnik, de ha jobban megnézitek a 9 regényből 5 mind az Iron Druid Chronicles része, ami itthon Vasdruida Krónikái címen híresült el, melyről csakis szuperlatívuszokban tudok beszélni, ez a sorozat az abszolút nyertese nálam az évnek, kevesebbnek érezném magam, ha nem olvashattam volna, tényleg. Nem mellesleg, szerintem az év legmenőbb írása tőlem szintén az egyik részhez köthető, de ez ugyebár szubjektív, mivel hiába dícsérem szembe magam, ha egyszer kínosan kevesen olvastátok. A Hammeredről van szó, ami egy lecsesző levél Atticusnak, amiért hülyeségeket csinál.
Ha érdekel valakit, akkor elmondom, hogy a legolvasottabb posztom az Onyx, 3000+ találattal, ami egyszerűen nevetséges, mert ugyan jó ez a könyv,de nem ennyire, plusz a legsemmitmondóbb vélemény nyilvánításom is, szóval nem értem... (rá ne kattintsatok, mert agyvérzést kapok!)

Kicsit furcsa, de rákerült a listámra a Bloodlines 3-4. része is, erősen érzelmi alapon, az eszemmel tudom, hogy nem a világ legfergetesebb alkotásai, és a kanyarban sincsenek bizonyos szempontból a lista társaiktól, de mégis úgy érzem itt a helyük, szeretem Sydriant, és kész.

Idén volt egy Holdvadász Hónap névre hallgató projecktünk Nimával, Zenkával és Grettyvel, Karen Chance legújabb Cassie Palmer könyvét veséztük ki, meg úgy egyáltalán a sorozatot, és rendkívül élveztem, lelkesítő volt. Ilyet is csak akkor lehet csinálni hitelesen, ha tényleg igazi rajongásról van szó, és nekünk szívügyünk John Pritkin, és az írónő sorozata, marha jó a könyv is, azzal az epic zuhanyzós jelenettel, ah....még mindig beleborzongok....
Az Iced számomra igazából tavalyi eresztés, de idén újraolvastam a magyar kiadást, és még szép, hogy nem maradhat le Ryodan és Dani A Listáról, még a végén jégre tennének...

Mindenképpen el akartam mondani, hogy olvastam 2013-ban 4 könyvet magyar szerzőktől, és mind tetszett kivétel nélkül. Azon vagyok, hogy ezt a számot feljebb tornásszam, van is pár folyamatban lévő rendelésem...

Egyén iránt az év eseménye könyves közösség szempontból a molyos kiugrás lehetne, de nem véletlenül került szóba a könyves értékelés, és minden után.
Tulajdonképpen jót tett velem, a statisztikámat a Goodreadsen vezetem, azokkal akik számítanak, pedig facebook-on csacsogok minden megkötés és korlátozás nélkül. Ráadásul így kiderült, hogy pár kedves blogger barátnőmmel egész közel lakunk egymáshoz, így irl is tartunk könyves szeánszokat, ami százszor többet ér bármilyen online csevegésnél (bocs, ilyen régimódi vagyok).

Basszus, már totál késő van, nem igaz, hogy mennyit tudok elszöszmötölni posztírással....és wááááá most már ez egész 2014-ben így lesz...

Boldog Új Évet Nektek, olvassatok sokat idén ;))

[2014.01.01.1:41 ---->a pezsgő elfogyott---->álmos vagyok---->sziasztok]

12 megjegyzés:

  1. Örülök, hogy neked is tetszett a Végjáték filmben, szerintem is jó volt. A könyvet még nem olvastam.
    A felsorolt könyve közül várólistás az Iron druid chronicles, a Vének háborúja, a Calderon, a Bloodlines és a Hollófiúk is.
    Neked is boldog új évet! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ha idén elolvasod ezeket a várólistsokat, akkor már jó éved lesz szerintem ;))
      A filmtől függetlenül pedig mindenképp jó elolvasni a könyvet, mert sokkal többet ad, bár a végső "poén"-t már lelőtték...

      Delete
  2. ugye, milyen tök jól el lehet lenni a facebookon? én se hittem volna, annyira mondták, hogy körülményes, meg nem az igazi. de ez így az igazi.
    ebből én olvasni akarok egy csomót. sorikat folytatni, többek között ugye Rothfusst, meg Guarát, meg a druidákat.
    meg a hollófiúkat. azt feltétlenül.
    BUÉK neked is. :))

    ReplyDelete
    Replies
    1. aham, bár én sosem gondoltam h körülményes a fb:)
      az jutott eszembe, hogy megsértődnek e azok a könyvek amik kimaradtak? mert csomó nagyon jó volt még, de nem említettem meg őket.hm, hm, nehogy levándoroljanak a polcaimról:))))

      Delete
  3. BÚÉK itt is Titti :) Jó kis poszt lett, és szerintem nem geek dolog átblogolni magad az új évbe, én is a gépet nyomkodtam, sőt olyan rendhagyóak voltunk, hogy pezsgőt se bontottunk mert bakker nem volt kedvünk és kész :) :) A Zember már fél 1kor aludt :D
    Ja és én meg olvasni kezdtem az új évben, remélem ez azt jelenti sokat fogok olvasni idén :) A Calderont kezdtem el :D De lesz idén Borbíró Borizás is! :)
    Húha, Gretty nekem is ajánlotta a Putneykat, de nem hiszem ezek után, hogy jó ötlet :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tudod, hogy én nem vagyok valami nagy romantikus kedvelő, bár van pár történelmi ami egész jó, és ennek a könyvnek az első része még tűrhető volt, de a második nagyon kiszenvesztett...Szóval lehet h velem van a baj, és neked tetszene:)

      Delete
    2. Á, nem hiszem, én se vagyok annyira a romantikus műfaj kedvelője. :)

      Delete
  4. Minden elismerésem, hogy az év első óráját erre az összegző posztra szántad és még pezsgőztél is közben ;). A Hounded-ot és Sydriant mindenképp akarom. És megborzongtam a zuhanyzós résznél :DD. Boldog Új Évet!

    ReplyDelete
  5. Kööösz:)
    Majd olvassunk idén Temp the Stars-t, hogy legyen mint borzongani:)

    ReplyDelete

 

Olvastár Template by Ipietoon Cute Blog Design and Bukit Gambang