Saturday, September 14, 2013

Kindle Paperwhite gyorsteszt

Katt a képekre és megnőnek
 Már elég rég előrukkolt az Amazon a Kindle Paperwhite-tal, olyannyira, hogy októbertől az USA-ban kapható lesz a Paperwhite 2.0, ám én csak most kaparintottam egyet a kezembe.

Hétfőn rendeltem, kedden intéztem a vámkezelést, szerdán pedig kiszállították. Pont mint a mesében, minden import tündérnek a vágyálma manifesztálódott ebben a beszerzésben. Bárcsak minden így menne.
Mivel a piszkos anyagiak mindenkit érdekelnek, ezért matekozzunk egy kicsit.


        - Az olvasó 139.- USD volt,
        - a szállítás 20,98.- USD,
        - plusz volt még egy import depozit díj, 43,19.- USD,



amit majd vissza fognak utalni. Ezt alapból felszámolja az Amazon címzettől és a vásárlás összegétől függetlenül, mert nem tudhatják előre kell-e vámot és áfát fizetni, teljesen automatikusan megy a webáruházban a vásárlás és a bankkártyás fizetés. Nem kell pánikolni.


Totál jó fej az Amazon, mindenre gondolnak, abszolút nem gond például, ha ajándékba veszed a kütyüt - mint most én-, lehet kérni beregisztrálás nélkül, akár a megajándékozott címére is lehet szállíttatni a motyót személyre szóló üdvözlő kártyával, sőt mi több, 2-3 USD-ért még díszcsomagolást is kaphatsz.

Nagyon szép ében fekete dobozban érkezik a Kindle, minden porcikája eleganciát, értéket és profizmust sugall. Maga a gépezet nagyon egyszerű design, lekerekített sarkak, ránézésre és tapintásra is igényes a műanyag.

Amint elindítottam az olvasót, az első és legszembetűnőbb, az a  háttérvilágítás, ami ugye a fő-fő újdonsága a Paperwhite-nak.
0-24-es skálán lehet állítani a megvilágítás erősségét, 24-esen simán elmegy elemlámpa helyett, áramkimaradás esetén ő a gyertyafunkció nyertese, az biztos. A képen sajnos nem jön ki igazán a különbség, az alig megvilágított, és a full light között, de irl igen nagy a kontraszt.
Tulajdonképpen ez a funkció a legvonzóbb számomra az új kindliben, meg talán mindenki másnak is, aki szeret elalvás előtt az ágyban sokáig olvasni. Általában tartózkodik az ágyban egy másik személy is, aki nem túl boldog a mindennapi orosz módszerre alapozó kislámlás kínvallatástól.... (már csak a béke érdekében is érdemes beszerezni egy Paperwhite-ot:D)

Összehasonlítás: Kinde3, Kindle4, Paperwhite
Egy azaz 1 darab bekapcsoló gomb van össze vissza a kindlin, tapis a képernyő, ami teljesen korrekt, kicsit furcsa, hogy nincs oldalgomb a lapozáshoz, de gondolom ez szokás kérdése. Én ugye egy Kindle 3-at koptatok nap mint nap, de még így sem volt nagyon zavaró számomra ez az újdonság.

Fényerő szabályzás és tapi guide (Landscape és Portrait üzemmód is van)
A billentyűk használata egyszerűbb és kényelmesebb mint a K3,K4-nél
Összehasonlítva az én olvasómmal, a Paperwhite kontrasztosabb, valamivel nagyobb a felbontása is. Viszont kisebb a memória, 1,32 GB, nincs beépített mp3 lejátszó (nem nagy veszteség), viszont egy mini SD-t belepasszírozhattak volna szerintem.

Mivel még teljesen üres volt a tesztalany, és be sem volt regisztrálva, így nagyon nem tudtam megmutatni, de a Paperwhite-tal, már lehet könyv borítókkal együtt is listázni, és persze mindent tud, amit az elődei, a menü rendszere is nagyon hasonló.
Amire még nagyon kíváncsi vagyok, hogy mennyi a készenléti ideje, állítólag napi 2 óra használat mellett elbírja a 30 napot egy töltéssel, ha ez bebizonyosodik, akkor fogok venni egyet magamnak is, mert egyre gyakrabban kell lecsapnom az ember kezéről a Kindle 3-omat.

21 megjegyzés:

  1. Én most kaptam a nyáron egy paperwhite-ot a szülinapomra, és eddig max. három hetet bírt ki egy töltéssel, pedig nem olvasok napi két órát rajta (sajna...), igaz, a wifi állandóan be van kapcsolva.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nekem 3 hét is jól hangzik:) A wifi nagyon leszívja, nekem mindig ki van kapcsolva a K3-on, mostanában sokat olvasok rajta, napi 2-4 órát, és ugyan nem hagyom lemerülni fullra, de úgy 2 hetente tölteni kell, holott eredetileg 2 hónapot mond az amazon...

      Háttérvilágítást milyen erősen használod?
      Vennél még egyszer Paperwhite-ot? (nagyon fontolgatom a beszerzést, így minden tapasztalati info nagyon érdekel:))

      Delete
    2. Igen, ki kéne kapcsolni a wifit, meg nem mondom, minek hagyom rajta. :D

      Én az ajánlattal ellentétben, ha nagy néha nappal olvasok, teljesen leveszem a világítást. Este meg olyan 6-os körülre teszem, szóval lehetőleg alacsonyra, bár ez meg picit magasabb, mint az ajánlott. :)
      Nagyon szeretem, eddig semmi bajom sem volt vele. Nekem is a világítás volt az elsődleges oka, amiért ezt kértem, és nem a simát, ha pl. elalszom olvasás közben, nem marad égve a lámpa, ez meg olyan 10 perc múlva kikapcsolja magát. Az érintőképernyőt nem annyira szeretem (de azt úgy ált. nem, telefonban sem, pl.), mert volt, hogy hozzáért valami, és lapozott kettőt, de már kezdem megszokni. :D

      Delete
  2. Hú, hát tényleg villámgyorsan megérkezett! Tök jó.:)

    ReplyDelete
  3. Ez az esti olvasó funkció engem is gondolkodóba ejtett most, pedig van egy K3-om-:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ugyan ez a helyzet nálam:) Közben meg olyan vagyok mint egy irigy kutya és egy hörcsög keresztezése, mert akkor a K3omat le kéne passzolni az embernek (ami szívtájéki szorítást okoz), de közben az esti olvasáshoz milyen jó lenne egy Paperwhite, mert nem zavarnék az olvasó lámpámmal senkit...:)

      Delete
  4. Én azon agyalok, most, hogy bedöglött a K3, hogy venni egy PW-ot és egy K4-et (mégiscsak feleannyiba kerül), és aki többet olvas éjjel (nem én), azé a PW.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ez így tuti jó ötlet! Nálunk is ez a terv, csak ugye a K3 nem döglött be:)A K4 annyiban macerásabb, hogy nincs billentyűzet rajta, és én szoktam olvasás közben könyvjelzőzni, meg rövid megjegyzéseket írni, de a K4el nagyon macerás.
      Ha tényleg rendelni akartok ti is, meg mi is, akkor nem csapjuk egybe, hogy spóroljunk a szállításon?

      Delete
  5. Meg akarom várni a PW új verzióját, hátha kijön Európában is egy, max. két hónapon belül. Ha nektek ráér addig, akkor nagyon jó lenne :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hm, közben egy ügyes szakember megszerelte a K3-amat :) Nem tudom, meddig bírja így, de így akkor szerencsére csak a PW-ot kell majd megvenni.

      Delete
    2. Hű, tök jó, mit csináltak vele?
      Amúgy úgy gondolom a PW 2.0 2014 elején lesz elérhető az USA-n kívül. Mondjuk nekem se sürgős, de lehet h nem várok addig, majd még kitalálom.

      Delete
  6. Nem tudom, mert apám intézte, csak annyit tudok, hogy háromszor kellett szétszedni és összerakni.

    ReplyDelete
  7. Szia!
    Azt írtad, hogy az import deposit díjat visszafizetik. Ezek szerint az USA-ból rendelt Kindle nem vám és áfa köteles, vagy ezt mire alapozva írtad? Mekkora lett a végösszeg?
    Előre is kösz a választ!
    L

    ReplyDelete
    Replies
    1. Szia!
      Pont tegnap írtam az Amazonnak, hogy akkor mi van ezzel az import deposite díjjal, mert hogy korábban ilyen nem volt.
      Válaszoltak is nagyon gyorsan és kedvesen, hogy upsz, az valami hiba lehetett, és már utalják is vissza a számlámra azt a 43,19 USD-t.
      Tehát végül 160 USD volt a PW szállítással együtt.

      Egyébként de, az USA-ból behozott termékek vámkötelesek,mivel az USA harmadik országnak számít vám szempontból, ám csak bizonyos össze felett vetik ki, ami olyan 200-300 USD, nem tudom pontosan, nem akarok hazudni.

      Delete
  8. Talán buta kérdés, de nincs wifim itthon... működik usb-kábellel is a könyvletöltés szerintetek? :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Úgy érted, hogy tudsz-e az Amazontól vásárolni úgy, hogy nem a Kindle-t használod közvetlenül?
      Mert ezt lehet, megveszed az e-könyvet, és az adatkábellel áttöltöd:)

      Delete
  9. Szia szia! :) Én is szeretnék a napokban rendelni egy Kindlet az Amazonról. Akkor ezt az import deposit feedet teljes egészében visszautalják, ha megjött az olvasó? Bocsi, kicsit izgulok, muszáj biztosra mennem. :P :D köszönöm!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Szia!:)
      Igen, visszautalják, de csak ha szólsz, legalábbis nekem ez a tapasztalatom. Írtam nekik mindkét esetben egy levelet és 2-3 napon belül visszakaptam a pénzt.
      Ha segítség kell szólj nyugodtan:)

      Delete
  10. Esetleg Skypen nem vagy elérhető? Akkor felvennelek, ott könnyebben tudnánk chatelni. :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nem használom, írjál e-mailt, bal oldali sávban megtalálod a címem:)

      Delete
  11. Ezeket a kommenteket olvasva asszem én is belevágok egy Kindle vásárlásába, mert nem tűnik olyan nehéznek a rendelés, mint amilyenre számítottam :)

    ReplyDelete

 

Olvastár Template by Ipietoon Cute Blog Design and Bukit Gambang