Wednesday, December 12, 2012

Szergej Lukjanyenko - Új Őrség

Szergej Lukjanyenko orosz sztáríró hazánkban is népszerű Őrség sorozatának megjelent a legújabb kötete, Új Őrség címmel. Kissé zavar van az erőben azzal kapcsolatban, hogy hányadik is ez a könyv, számolhatjuk úgy, hogy ez a hatodik a sorban, ha belevesszük a Vlagyimir Vasziljev által írt Káosz Őrséget (5.), valamint a Nappali Őrséget (2.), amit ketten hoztak össze Lukjanyenkoval.

2010-ben olvastam a sorozatot, akkor még nem blogoltam,ezért pár dolgot először el kell magyaráznom, mielőtt jól megkritizálom az Új Őrséget, különben nem értitek majd a fennforgást.Valamennyi spoiler elkerülhetetlen az első 5 könyvre nézve.


Lukjanyenko azon kevés írók közé tartozik, akik teremtők. Ő nem követő, hanem igazi úttörő, saját két fehér kezével kaparta ki az urban fantasy földjéből a gesztenyét, ami nagyon egyedi és nagyon orosz.
A Őrség világa akár a miénk is lehetne, az emberek mellett titokban élnek mágusok, varázslónők, vámpírok, alakváltók, boszorkányok, gyűjtőnevükön: Másfélék. Egy Másféle lehet Fénypárti vagy Setét, attól függően, hogy a  jót szolgálja, vagy saját magát. Mindenki emberként kezdi, senki sem születik hatalmas varázslónak, ám akiben van mágia és elkezd mocorogni, azt lehet hasonítani. A hasonított Fénypártiak az Éjszakai őrséghez kerülnek betanításra, a Setétek a Nappalihoz. A hasonlítás maga akkor jön létre, amikor a mágus "felemeli árnyékát" és belép a Homály első rétegébe. Ez rögtön felveti azt a kérdést, hogy mi a fene az a Homály. Nos hát, erre az Őrségek munkatársai fennállásuk óta keresik a korrekt választ, de elég lesz nekünk annyit tudni erről, mint az újonc Másféléknek:

" - Réteges szerkezetű párhuzamos valóság - mondta Anna Tyihonova. - A Homály egyik rétegből a másikba való átmenet Erő felhasználását igényli, mind maga az átmenet, mind pedig tulajdon életfunkcióink fenntartása. A Homály minden rétege egyre jobban különbözik a mi világunktól, ugyanakkor a hatodik rétegből vissza lehet térni a mi világunkba, mely ily módon nem más, mint a Homály hetedik rétege. "
A mágusok besorolása egytől hétig terjedő skálán történik,ahol a hetedik szintű mágus a leggyengébb. Léteznek még úgynevezett kategórián felüli mágusok, ők elképesztően nagy hatalommal rendelkeznek, ilyen a Nappali Őrség moszkvai vezetője Zavulon, vagy a Fénypártiaknál Geszer (nagyfőnök), Anton, Olga, Szvetlana.
A két ellentétes oldal hajdanán megegyezett egymással az egyensúly fenntartásában, így a világ nem pusztul el a mágiahasználók harca során. Az egyensúlyt szinte kilóra mérik, egy hármas szintű Setét átokért cserébe a Fény jogosultságot szerez egy ugyan ilyen szintű jót cselekedni. A regények során tisztán lehet látni, hogy a jó és a rossz mindig csak viszonyítás kérdése, adott esetben ami az egyénre nézve hátrányos, egy egész közösségre vonatkozóan pozitív is lehet. 
"Másfélék vagyunk, 
Különféle erőket szolgálunk,
Ám a Homályban nincs különbség
A Setét és a Fény hiánya közt.
Harcunk képes elpusztítani a világot.
Ezennel megkötjük a fegyvernyugvásról szóló
Nagyszabású Megállapodást.
Mindenik oldal saját törvényei szerint él,
Mindenik oldal saját jogokkal rendelkezik.
Korlátozzuk önnön jogainkat s törvényeinket.
Másfélék vagyunk.
Létrehozzuk az Éjszakai Őrséget,
Hogy a Fény erői felügyeljék a Setét erőit.
Másfélék vagyunk.
Létrehozzuk a Nappali Őrséget,
Hogy a Setét erői felügyeljék a Fény erőit.
Az idő majd határoz felőlünk." - A Nagy Megállapodás szövege

Főszereplő mágusunk Anton Gorogyeckij, negyedik szinten hasonított Fénypárti. Kezdetben járőr, szorgos kis közkatona, szimpatikus figura, amolyan "jó fej szomszéd fickó", aki folyton a nagyok játszmáiba keveredik. Ahogy haladunk előre a könyvekkel, úgy nő az ereje, egyre nagyobb tétekben játszik, a harmadik részben egy szerencsés véletlen folytán kategórián felüli mágussá lép elő, és többé már nem tehetetlen bábu a sakktáblán, hanem nagy játékos. Nem mellékesen, a felesége Szvetlana is kategórián felüli, a lányuk Nágya  nullás varázslónő, az egyetlen egy, akinek abszolút a hatalma. Szép kis család:). 

Ennyi bevezető után is csak a felszínt kapargatom, így most jöjjön a lényeg, az Új Őrség.

Viszonylagos béke és egyensúly honol a Setétek és Fénypártiak között, amikor Anton egy rutin munka közben talál egy próféta kisfiút.  Ez baj, a próféták nagyon ritkák, és sok gondot okozhatnak, mivel a próféták első próféciája a legfőbb is egyben, amit ha meghallanak az emberek mindenképpen megvalósul. További probléma, hogy a legfőbb prófécia mindig világviszonylatra vonatkozik, és általában valami nagy, csúnya, rossz dolog, mint világháború, katasztrófa, járvány. A negatív prófétálás nem törvényszerű, a rock zene, vagy a miniszoknya megszületése is akkora horderejű volt a világ szempontjából, hogy megért egy legfőbb próféciát, de ez a ritkább.
Ha megjelenik egy próféta, akkor a Homály elküldi érte határtalan hatalommal rendelkező projekcióját, a  Tigrist, hogy elpusztítsa a hírhozót és mindenki mást aki segíti. 
A történelemben nagyon kevés a példa rá, hogy sikerül megmenekülnie egy prófétának, de nem lehetetlen. Az Éjszakai Őrség elhatározta, hogy megmenti a kisfiút, de ehhez szembe kell szállni a Tigrissel, felkutatnia azokat a mágusokat akiknek sikerült (ha sikerült) rászednie a Homály szülöttjét, és természetesen el kell hárítani minden küszöbön álló katasztrófát, szóval csak egy szokásos moszkvai műszak.

A könyv 3 nagyobb részből áll, a korábbiakkal ellentétben itt elég egyértelmű hogyan fűződik össze a három egység.
Az Új Őrségre nem mondanám, hogy a leggrandiózusabb, legcsavarosabb és legintrikusabb darab a többi sorában, de ez semmit sem von le abból, hogy mennyire jóleső érzés volt újból elmerülni a világában. Tapintható, hogy maga Lukjanyenko is élvezi a dolgot, régi ismerősök a karakterek, nem kell már világot kidolgozni, van tér és idő a finomságokra. Az Őrségeknek mindig van egy rendkívül jellegzetes oroszos zamata, ami fanyarkás, de nagyon ismerős, sokszor emlékeztetnek a moszkvai jellegzetességek Budapestre. Se a kommunizmus, se a szocializmus szülöttje nem vagyok, de épp eleget meséltek a szüleim, nagyszüleim róla, hogy bőszen, és sokszor vigyorogva bólogassak egy egy ismerős szituációt olvasva.
Lukjanyenko szokása, hogy utal ismert írókra, zenékre, sorozatokra, most is kapunk belőle, említi Doktor House-t, a Grace Klinikát, Anton Terry Prachett-et olvas, de van itt jó pár olyan utalás, amit nem tudtam kiélvezni, mert nem vagyok orosz (ezt az egyet, most először sajnáltam).Az író nagyon ügyesen fűzi bele egy urban fantasy történetbe a véleményét a vallásról, hitről, orosz társadalomról, és mindezt olyan lehelet finoman csinálja, hogy cseppet sem tolakodó, és nem vonja el a figyelmet a regény fő száláról. Filozofálgatásból valamivel kevesebbet kapunk ebben a részben, de azért Anton még mindig egy vizsgálódó, élénk elme, aki nem fáradt bele az létbe, és megkérdőjelezi a tényeket, pedig azok makacs dolgok.
A jól felépített csavarok, fordulatok nem maradnak el, és a regény végére megint rájöhetünk, hogy Geszer - az Éjszakai Őrség főnöke FYI - mindig mindenki előtt jár nem tíz, hanem ezer lépéssel, felesleges erőlködni, lehetetlen a fickó lába nyomába érni.

Valószínűleg évtizedeken keresztül el bírnám viselni, ha minden évben megírna Szergej egy Őrség regényt és nem unnám meg, annyira egyedi és lebilincselő a világa.



Kiadó: Metropolis Media, 2012
Eredeti cím: Новый дозор
Oldal: 357

5/5

Jelen szöveget bejegyezte Titti, [Setét Boszorkány, az erő harmadik szintjén], terjesztése mindkét fél által jóváhagyott.

13 megjegyzés:

  1. nagyon egyetértek a posztoddal, úgyhogy azt hiszem, meglepem magam karácsonyra ezzel.:D
    tök jó, hogy ez is van olyan jó, mint a többi.
    "évtizedeken keresztül el bírnám viselni, ha minden évben megírna Szergej egy Őrség regényt"
    egy az egyben így gondolom én is.

    ReplyDelete
  2. Nah, eltüntette a blogger a kommentemet.grrr.

    Azt írtam, hogy olyan ez a könyv, mint amikor nem ehetsz csokit évekig, aztán eléd raknak egy doboz mennyei trüffelt...:)

    Zsákold be karácsonyra, nem fogsz mellé vele. Annyi hypeolt urban fantasy sorozat van, ez nem értem miért nem tartozik közéjük, pedig nagyon jó, én imádom:)

    ReplyDelete
  3. igen, az nekem is furcsa, hogy nem csinálnak neki különösebb reklámot, pedig eredeti és egyedi, igazán megérdemelné.
    aki ismeri, az nyilván figyeli, de sztem sokkal több embernek is tetszene, ha tudnának róla.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tuti biztos. Ugye ezek a könyvek még jóval a divathullám előtt születtek, gondolom ezért is nem figyelt fel rájuk annyira a nép, ráadásul egy időben nem is lehetett kapni a részeket.
      Simán megérdemelne egy Fever szintű hajcihőt,van olyan jó, ha nem jobb, csak ugye nem kifejezetten lányos könyv, már ha létezik ilyesmi.

      Delete
  4. Nagyon szerettem az első öt kötetet, és jó látni, hogy ezt is szeretni fogom. Már alig várom, hogy olvashassam!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nincs belőle e-book, szóval papír könyvben kell megvenned, vagy ha szeretnéd kölcsönadom, a picúr előtt nem hiszem hogy összefutunk még, de megoldjuk:)
      Boszi, te Setét lennél vagy Fénypárti?:)

      Delete
    2. Én Tigrincs lennék! Már a MAGUS-ban is Felice papnője szerettem volna lenni :) Átalakulni macskává... hm, kéne írni egy regényt egy ilyen főhősnővel :)

      Delete
    3. Óóó Tigrincs <3 :(
      Tuti van már erről könyv, majd ha rájövök szólok:)

      Delete
    4. Ha nem találsz, írj! A stílusod megvan hozzá :)

      Delete
  5. Ugyan már Titti! Ti összefogtatok Nimával, hogy kicsináljatok? Hát egy pocsék könyv sincs nálatok, amiről írhatnátok, hogy nyugodtan élhessem tovább langymeleg életem, és nem kényszerüljek bankrablásra? :D

    ReplyDelete
  6. Majd jön még kutyára úthenger...:)
    Ha az Őrséget most kezded, az tényleg bankrobbantás gyanús lesz...
    Most a WWW-t olvasom, az is erősen jónak tűnik, vagy inkább hallgassak?:D

    ReplyDelete
  7. FIGYELEM, A HOZZÁSZÓLÁS SPOILERT TARTALMAZHAT!!!

    Annyi, hogy a Tigris nem feltétlenül megölni jön a prófétát, hanem inkább a prófécia kimondására sarkallja, mivel így bőséges táplálékhoz jut, ha beteljesedik. Elvégre a Homály is élni akar...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ez így igaz, de ahogy írtad, nagy spoiler, még a fülszöveghez képest is:)

      Delete

 

Olvastár Template by Ipietoon Cute Blog Design and Bukit Gambang