Monday, December 17, 2012

Iain M. Banks - Fegyver a kézben



Tehát, fiuk és lányok mivel a főbérlő bloggazda szemkocsányai igen ritkán vetődnek értékelhető Science Fiction, ne adj isten cyberpunk iromány lapjaira ezért most engedjétek meg, hogy a könyvben szereplő  világról szöszögjek nektek egy kicsit.

A Kultúra

Egyszerűen kifejezve nem más, mint humanoid és nem humanoid biológiai egyedek, valamint érző gépek (elmék és drónok) kvázi anarchikus, utópisztikus társadalma. Méghozzá egy olyan társadalom, ahol az erőforrások és a nyersanyagok korlátlanul rendelkezésre állnak, a fizikai korlátok gyakorlatilag nem léteznek (betegségek vagy halál), mindenki egyenlő és saját vágyait szabadon valósíthatja meg mindaddig, amíg másokat ezzel nem korlátoz. A koncepció – számunkra – könnyedén érthető a biológiai egyedekre, az elmékre és drónokra azonban kicsit nehézkesen. Természetesen a hogyanra és a miértekre a választ megkapjuk a Kultúra könyvekből így legyen elég annyi, hogy minden gépiesített munkát igyekeznek tudat nélküli gépekkel elvégeztetni. A drónok és az elmék sincsenek kihasználva, a biológiai egyedekkel teljesen egyenrangúak.

Tehát boldogan élnek a Kultúra polgárai és kommunikálnak egymással a „Marain”-nak nevezett nyelvükön, amelyet úgy alakítottak ki, hogy minden a Kultúrát alkotó biológiai lény könnyedén kiejthesse. Továbbá a Marain abc bármelyik betűje leképezhető egy 3x3-as rácsban ahol minden rácspont egy bit-nek felel meg (0/1) vagyis minden betű ábrázolható 9 biten ez által a gépekhez is közel áll.
Rengeteg oldalt meg lehetne még tölteni a Kultúra mint társadalom boncolgatásával és ismertetésével, azonban most már ígérem rátérek a szóban (postban) forgó könyvre. Amihez viszont még el kell árulnom a Kultúráról, hogy természetesen nem egyeduralkodó a galaxisban és rengeteg más civilizáció létezik rajta kívül. Némelyik fejlettebb, némelyik nem. Van, amelyik tud a Kultúráról, kapcsolatban van vele, illetve van amelyik nem is tud róla. A Kultúra külpolitikáját a Kontakt nevű szekció bonyolítja. Ez a külpolitika lényegében a kapcsolatfelvétel, diplomácia, a Kultúra értékeinek propagálása, elősegítése más kultúrákban. A Kultúra megengedi magának, hogy bizonyos esetekben, a „jó ügy” előmozdításának érdekében beavatkozzon az adott társadalom életébe, történelmébe. Amikor a helyzet olyan közbeavatkozást kíván, amely a Kultúra - amúgy saját maga által állított - igen magas erkölcsi normáival nem összeegyeztethető, akkor lép színre az RK. Ami nem más, mint a Kontakton belül létező ún. Rendkívüli Körülmények szekció. Pontosan azokat a piszkos munkákat végzik el, amelyekre az ember egy militarizált titkos szervezet esetén gondolna.

A regényben Cheradenine Zakalwe ex-RK ügynök történetét követhetjük nyomon. Zakalwe nem a Kultúra szülötte, rengeteg küldetést teljesített az RK-nak majd visszavonult. Természetesen nem őszülő halántékú aggastyánként, mert legutolsó díjazása tartalmazta az ultimate wellness csomagot. Megfiatalították és a korát rögzítették, na meg azért megfigyelés alatt tartották, hiszen ügynök vagy nem, Kultúra technológiával a génjeiben szaladgál ide-oda. Azonban amikor egy csillaghalmazban a politikai játszmák úgy alakulnak, hogy a háború elkerülhetetlen ezzel együtt pedig a Kontakt által propagált eszmék is veszni látszanak, Diziet Sma – aki eredetileg is beszervezte Zakalwét – újra harcba hívja régi ügynökét. Persze a helyzet koránt sem egyszerű, ugyanis a megfigyelés és a Kultúra technológiájának megőrzése Zakalwe esetében nem zökkenőmentes. Dizietnek azonban mindenképp szüksége van az ex-ügynökre mert az egyetlen ember aki stabilizálni tudná a csillaghalmazt visszavonult kutatóként él, és nem mellesleg Zakalwe barátja.
A Zakalwe testvérek - fan art by Holocene (spacebattles.com forum)
A történet két szálon folyik. Egyrészt Cheradenine és az RK ténykedését követhetjük nyomon, másrészt az időben visszafelé haladva ismerjük meg, hogy hogyan lett Zakalwe az az ember aki. Azt gondolom, hogy ennek a könyvnek a nagy sikere abban rejlik, hogy a sci-fi műfaján belül mindenki megtalálhatja benne a számítását. Ha kedveled a jó beszólásokat, pörgős eseményeket, valamint a plazmafegyverrel az arcodat kettéhasítom típusú akciókat légy az RK és Zakalwe vendége. Azonban ha inkább az érdekel, hogy a karaktereket mi motiválja, illetve mit miért tesznek akkor merülj el Cheradenine sötét múltjában. A két történetvezetés rendkívül jól van egyensúlyozva és a végére teljesen összefonódik, kerek egészet alkot.

Ajánlom ezt a könyvet minden sci-fi rajongónak aki még nem olvasta, és azoknak is ajánlom akik azt keresik, hogy mi az amivel bátran fejest ugorhatnak a műfajba.

Lényegében felettébb szórakoztató, ugyanakkor elgondolkodtató, [legalábbis számomra].
Ítéljen mindenki magának.



Kiadó: Agave, 2006
Eredeti cím: Use of Weapons
Oldal: 430

5/5


6 megjegyzés:

  1. Hm, nem ismerem ezt a világot, és valóban én is rég olvastam sci-fit. Épp itt az ideje újrakezdeni. Köszi az ajánlást!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Támogatom az elhatározást :)
      Véleményem szerint teljesen mást boncolgat egy sci-fi mint más műfajok.

      Delete
  2. Hol hallottam én már erről a társszerzőről? Hm...
    Amúgy meg: "Ez kell a népnek! Cirkusz és száraz kenyér!" És sci-fi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. KeserűPirula??WTF?:)
      Miért nem lettél inkább MálnásKeményCukor?:D
      Különben meg, nem ismered a társszerzőmet:P :DDDD De majd bemutatlak neki;)

      Delete
    2. A római birodalom óta az "És sci-fi"-t tudjuk felmutatni?
      ...nekem végülis szimpatikus a fejlődés iránya :D

      Delete
  3. I liked your blog, thanks for sharing this.

    ReplyDelete

 

Olvastár Template by Ipietoon Cute Blog Design and Bukit Gambang