Monday, July 16, 2012

Karen Marie Moning - Rossz hold kelt fel

Unjátok már a Fever sorozatos bejegyzéseket? Nem csodálnám ha igen,pedig sajnos alant egy újabb ilyen következik. Mit tegyek?Pont most kellett nekem is újraolvasni.... (de legalább nem kampányolok Barronsért, pedig megtehetném, muhahaha)

Ez egy spoileres poszt lesz a sorozat első 4 részére tekintve, mert ez az én nagy kedvencem, és nincs kedvem körülírni, meg sejtetősen pampacsolni, és mert nem tudnék kedvem szerint véleményt nyilvánítani spoilerek nélkül. Uff, én szóltam!


A falak leomlottak Samhain éjszakáján, Barrons és a McKeltarok kísérlete kudarcba fulladt, hiába a hókusz pókusz és fekete mágia, nem sikerült megidézniük azt a borzalmat, aki segíthetett volna, plusz szexi igazságdetektor druida Christian eltűnt.
Mac Daroc csapdájába fut, az Unseelie hercegek Pri-ya-vá teszik, egy teljesen üres szexrabszolgává, akire a biztos halál vár. Sem V'lane, sem Barrons nem siet a megmentésére, végül Dani ragadja ki őt a hercegek khmmm karmaiból, és viszi az Apátságba. Ettől még a helyzet nem lett jobb, kínlódva haldoklik szegény Mac magában, mígnem Barrons be nem ront a shide látók erődjébe pajtásaival együtt, és ugye tudjuk milyen lehengerlő tud lenni az Úriember, ha szeretne valamit... Szóval a Nő begyűjtve, bár nem tökéletes.

Itt következik egy 18-as karikás, és nem kicsit izgi rész:D Ujjongtam olvasás közben, hogy na végreee!Szexelnek!Éjjel-nappal, hónapokon keresztül:) És nem kellett csalódnom,mert amit összehoznak, arra csak olyan jelzők illenek, mint vad, mocskos, eszméletlen. A dolog egyetlen szépséghibája, hogy Mac nem önmaga, csak egy jófajta bestia, akinek nincsenek emlékei arról, hogy kicsoda is volt valamikor. Barrons jó kiscserkész, ott segít ahol tud mehehe. De tényleg, teljesen meghatódtam, ahogy próbálkozik visszahozni Mac-et, nekem már itt nagyon gyanús az ipse, azon túl, hogy csak Mac tudja levadászni neki a Könyvet, akkor is túl sok erőfeszítést ez, nem? Főleg egy JZB félétől, akármi is legyen Ő.  Mármint nem a szexmaratonra gondolok erőfeszítésként, hanem az egyéb dolgokra. Akinek szöget ütött már ez rajtam kívül a fejében, az tegye fel a kezét!
Sajnos/nem sajnos Barrons mindent megold, amibe belekezd az nagy százalékban jól sül el, így hát Mac visszatér, de korántsem a régi.
A 4.0-ás Rainbow Girl (nem jön a számra a Szivárvány Lány) levetette bébiháját  ,az utolsó réteget is ami maradt a kisvárosi déli lányból, és keményebb, ravaszabb mint valaha.
Elég sok mindent be kell pótolnia, mert miközben szálkásan izmosra gyúratta magát JZB-vel, addig eltelt a világban pár hónap, a Föld lakosságának jó 1/3-a kipusztult, teljes a káosz, mondhatjuk úgy is hogy az Apokalipszis lovasai és szolgáik nem végeztek fél munkát.
Mac elveszettnek is érezhetné magát, de nem, ugyan úgy megvannak a céljai mint eddig, megkaparintani a Könyvet, és ha lehet, visszaküldeni az Unseelie-ket oda ahonnan jöttek. Minden fronton hatékony a csaj, nem vesztegeti az időt, szüksége van a shide látók támogatására, V'lane-re, Barronsra...

Ahogy haladunk előre a cselekményben, úgy lesz egyre sötétebb hangulatú a sorozat, minden egyes kötetben megvan és előre mutat a változás, egyre magasabbra kerül a léc, amit sikerül megugrani. Moning zseniálisat alkot ebben a szériában, irigykedem a fantáziájára, arra, ahogy a semmiből össze tud gyúrni, egy ennyire klassz valamit. Erre csak kevesen képesek, mert urban fantasy-ből, meg úgy alapjáraton misztikus könyvekből Dunát lehetne rekeszteni, igazából ez az évtized legfelkapottabb műfaja, akár filmről van szó, akár könyvről. De. És mindig van egy de:) Éppen ezért nehéz kiemelkedőt alkotni, mert még a jobb regények is hajlamosak elveszni a nagy tömegben. Nem annyira szorosan a kritikához tartozik, de majdnem a süllyesztőben végezte kis hazánkban ez a sorozat is, holott én úgy érzem a Molyos közösség visszajelzései alapján, hogy messze ez a széria a legnépszerűbb itthon toronymagasan, és mégis lemondott róla a Kelly, mint nem rentábilis termékről. Hát nemtom, inkább elbalfahosodták ezt, én úgy érzem, a CorLeonis meg örülhet, mindenki megjegyezte a nevüket, amiért már megérte átvenni a Fevert. Na vissza a lényeghez.

Sokan a falra másznak a brutál függővégtől, amit kapunk a negyedik kötet végén. Erre csak azt tudom mondani, hogy ez itt még egy ok, hogy tanuljatok meg rendesen angolul, és akkor nincs gond, és nincs kiszolgáltatottság a magyar kiadók felé sem, nem kell éveket várni arra, ami eredetiben már régestelen rég kijött. 
Hozzátenném, hogy elsőre angolul olvastam ezt a részt, most magyarul, és nem rossz a fordítás, de akkor is elveszik valami Mac lényegéből, annyira nem jön át a fejlődése, az írónő egyedi hangja. Tudom, hogy nehéz ezt megoldani, de nagyon érezhető a különbség.
Pl.: a könyv elején - amíg Mac nincs magánál - Danin keresztül interpretálódik a regény,amitől borsódzott a hátam, annyira nyomja a szlenget Moning, hogy az valami feckin' borzacskó. A magyar próbálkozás is idegesített, de meg sem közelíti azt a nyóckerből szabadult stílust, amit Dani képvisel. Kíváncsi vagyok különben, hogy majd Dani könyve végig ebben a bicskanyitogatóan irritáló stílusban lesz-e megírva, vagy - reményeim szerint- eltelik pár év, és megtanul Dani normális ember módjára kommunikálni.

Macnek: a Temple Bar fénykorában
 Befejezem mielőtt kikotyogok valami lényegeset az ötödik részre vonatkozóan. Írtam már arról is, de majd csak akkor teszem ki a blogra, ha megjelent itthon, és mindenkinek elérhető a nagy titok.. Nagyon rendes vagyok, és nem rontom el  a mókát azoknak a lányoknak sem, akik e-maileket irogatnak nekem, olyan kérdésekkel, hogy kicsoda valójában Barrons, mi lesz a vége...stb... Higgyétek el, akkor lennék szemétláda, ha elvenném a felfedezés édes örömét, és nem most, hogy figyelmen kívül hagyom ezeket a kéréseket.

Most vettem észre, hogy kimaradt az áradozás Jerico-ról figyelitek, mi már pertuben vagyunk...:) , képzeljétek oda, vegyük úgy, hogy ludasmatyisan is megvolt. Ahh, yeah.


12 megjegyzés:

  1. Tényleg írkálnak neked ilyenek? wtf?:D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jep:)
      Nem értem miért akarják tudni idő előtt.

      Delete
  2. Az elején én is abszolút ugyanezt éreztem: végre ágyba bújtak! Kár, hogy olyan csökönyös mindkettő, ha eszénél van :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kár-kár, de ha lerendezték volna az első körben, akkor nem lett volna mit várni:)

      Delete
  3. A kedvenc filmemet kapcsoltam ki a közepén, emiatt a poszt miatt.
    Megérte :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Köszi:)
      Mi a kedvenc filmed?

      Delete
    2. Hát nem is tudom :D, most a szürke könyv után leginkább klasszikusokat nézek, most a Lost in Austen sorozatot épp :D

      Delete
    3. Vááá, én miért nem ismertem eddig ezt a sorozatot? A főszereplő lány ráadásul a Hex-ből a szellem:) Hahh, ezt látnom kell:)

      A szürke könyv nagyon betett neked, mondhatnám azt is, hogy heves allergiás reakciód van:D

      Delete
  4. Oké, ennek a könyvnek az elejétől mármint a Prí-ya-(ás) - (bocsi csak nem tom hogy írják helyesen) részért odáig voltam, a végétől meg vissza. És nem mertem elkezdeni az 5. részt mert érzem, hogy most vagy nagyon vagy nem... Azt hittem velem van a baj, hogy szüneteltetni kell az olvasást, de elkezdtem a Gyilkos Kegyelmet Lafevers-től és rájöttem, hogy tudok még rajongani szóval csak Moning világával van bajom. Talán ha kijön a Burned nekiveselkedek újra...
    Alexandra

    ReplyDelete
    Replies
    1. Szóval az eleje tetszett de a vége nem?
      Hát hallod, azt hittem nincs ember a földön, aki a negyedik rész vége után nem ugrik rá rögtön az ötödikre:) Hogy bírod ki?:)
      Amúgy lehet, hogy egyszerűen neked nem jön be annyira ez a sorozat...

      Delete
  5. Szia én is ahogy végeztem a 3. részel elkeztdem keresni a 4- részt de sajnos nem találtam meg. :( Eltudnád küldeni nekem légyszives.:) Email cimem trinfa.izabella@gmail.hu Előre is köszönöm.

    ReplyDelete
  6. Szia én is ahogy végeztem a 3. részel elkeztdem keresni a 4- részt de sajnos nem találtam meg. :( Eltudnád küldeni nekem légyszives.:) Email cimem trinfa.izabella@gmail.hu Előre is köszönöm.

    ReplyDelete

 

Olvastár Template by Ipietoon Cute Blog Design and Bukit Gambang