Wednesday, October 19, 2011

Posztolt vagy pusztulj! Kalayna Price - Grave Witch

Meglehetősen sűrű napjaim-heteim vannak mostanában, így csúnya módon olyan ritka nálam az új poszt mint a fehér holló. Nem csak a poszt írás csúszik, de nagyon nincs is miről, mert tényleg kevés időm van olvasni. De nincs semmi tragédia, nem vesztem el, nem kell a fél vesémet  távoli unokatestvéremnek adnom, csupán a 8-10 óra meló után szaladok felújítani a régi/új lakást, ahova hamarosan költözöm.
Most dob pergés következik damdamdamdamdamdamdam: két hete befejeztem Kalayna Price Grave Witch-ét!:)


Amolyan zsákbamacskaként rendeltem bookdepóról, vagy jó lesz vagy nem alapon kici olcó neked.
A történet egyszerű, itt van nekünk Alex Craft, aki egy "grave witch", ahogy a cím is mondja, magyarul leginkább azt mondnám rá, hogy nekromanta, de az írónő gyanúsan kerülte ezt a megnevezést érthető okokból (erre majd visszatérek később), a sír boszorkány pedig olyan rosszul hangzik, hogy nem forszíroznám (lehet,hogy van frappáns magyar megfelelő, csak a tudatlanságom akadályába ütköztem). Szóval Alex megidézi a halottak szellemeit, kvázi "megélhetési feltámasztó", családi ügyeket gubancol ki, de segíti a helyi rendőrség munkáját is jópénzért. Boszorkányunkat különleges kapcsolat fűzi a Halálhoz, gyerekkora óta látja Őt, aki hol beugrik hozzá egy kávéra, vagy egy lelket begyűjteni.

Alex nincs jóban a családjával, apja nem tudta elfogadni, hogy az ő lánya is egy olyan némber,  így amikor kiderült, hogy mágiahasználó kirúgták otthonról.
Ám egyszer csak húga felkeresi Alexet és a segítségét kéri egy gyilkossági ügyben, amibe aztán sikerül annyira belegabalyodnia, hogy idő közben a saját élete a tét. Tulajdonképpen a történet fő csapása egy mágiával átszőtt sorozatgyilkosság, amiről nem is árulnék el többet, mert lelövök minden poént.
Van ám csodás szőke hajú eyecandy nyomozó srác Fallen Andrews személyében. Nyers modorú alfa hím, aki azért mindig megmenti Alexet, pont amikor kell. Sok szempontból erősen gyanús a fazon, főleg, hogy Jamie Oliver elbújhat mellette, már ami a főzőtudományát illeti.
Másik életképes hím szereplő Halál, aki komolyan zavarba hozott engem. A történet elején igazi hüvős, smúzolós, badass karakter, a könyv végére meg átmegy érzelgős puhánykodóba. Ez utóbbit nem tartottam jó húzásnak, mint ahogy azt sem, hogy a könyv igazából a nyomozásról szól 80%-ban, és csupán a maradék 20%-ra marad a szex/romantika (szóval valami ami kötelező fűszeres eleme a csajos műfajnak), de ebben a kis hányadban túl hamar történnek a dolgok. Egy első részben csak sejtetni kell(ene) szerintem, mert hát mi a fészkes fenéről fog szólni a folytatás *röhög*? Najó, azért sandán gyanús egy szerelmi háromszög, de akkor is.

A történet első feléért nagyon nem voltam oda, nem untam, csak  nehezen vettem fel az írónő stílusát, valahogy nem izgatott különösebben, simán letettem. De aztán a második felét már élveztem, pörgős volt. Persze hozzá kell tenni, hogy idő közben lemondtam az árnyaltan kidolgozott karakterek kereséséről, minden a nyomozós krimi résznek volt alárendelve, ami nem baj. Így azért volt egy kis Anita Blake-s utóérzésem, csak itt nem vámpírok és vérfarkasok alakítják a világ polgárait, hanem boszorkányok, fae-k, szellemek, és írtó helyes macska vízköpők. Ja és persze napjaink emberek lakta világában járunk, ahol kb. 70 évvel ezelőtt volt a nagy mágikus coming-out.
Ilyenkor mindig eszembe jut, hogy a saját világunkban is megtörténhetne mindez. Egyszer csak megszakítanának minden adást a tv-ben, rádióban, a netről is csak egy weboldalt lehetne elérni, amikor is bejelentik, hogy nem bújdokolnak tovább, hanem itt élnek közöttünk. Biztos egy lennék a nem kicsit lesajnált mágikus lény imádók közül:D

Szóval ha csíped a nyomozós, nagy dumás csajos urban fantasy-kat, akkor nem fogsz csalódni, a Grave Witch első része teljesen rendben van, annyira mindenképpen, hogy elolvasnám a folytatást, ami már megjelent Grave Dance címmel.


4/5

4 megjegyzés:

  1. Posztolj vagy pusztulj, miiii?:)))))

    ReplyDelete
  2. Jep, elloptam:)
    Nem volt copyright Ketket:P

    ReplyDelete
  3. :D:D:D: Na végre volt időm elolvasni a kritikát :D Coool :D:D Akkor érdekel :D:D A nyálas halálon nagyon röhögtem :DD

    ReplyDelete
  4. Hehe, kölcsönadom, azért ne vedd meg:) Én meg elkunyiznám
    a Beszélnünk kell Kevinről-t.
    Nagyon be kellene iktatnunk egy talit.

    ReplyDelete

 

Olvastár Template by Ipietoon Cute Blog Design and Bukit Gambang