Sunday, March 03, 2013

Richelle Mead - The Golden Lily - Blondlines 2

 Nagyon rendetlen vagyok, mert még 2012 elején, rögtön a megjelenést követően olvastam a The Golden Lily-t, és azóta árválkodott itt egy piszkozat, mert lustaság fél egészség, na.  Ám most újból Adrian ködön keresztül látom a világot, mivel pár napja olvastam el a harmadik részt is, és hát bűű meg báá. Arról pedig hogyan áradozhatnék nektek, ha a másodikat kihagyom??


A helyszín továbbra is a napfényes California, Palm Spirngs, Amberwood középiskola, ahol Sydney az Alkímista, és bébiszitteltjei olvadoznak a nagy hőségben. A korábbi izgalmak után kissé lenyugodtak a kedélyek, a vámpírvérrel kereskedő Keith-t elvitték "re-education"-re ami egyfajta javító intézet a félresiklott alkimistáknak. Elég necces hely, szerintem a kis alkimista palántákat gyerekkoruk óta ezzel riogatják, olyan mintára, mint "elvisz a Kókó, ha kilopkodod a mogyorót a spájzból kislányom!" Maradjunk annyiban, hogy Keith megérdemelte amit kapott.

Dimitri és Sonja a városba érkezik, hogy Adriannal és Eddie-vel együtt kísérletezzenek spirit ügyben. 
Ha nem olvastátok a Vámpírakadémiát, vagy nem emlékeztek, akkor mondom, hogy Sonja Krapp egy ex-strigoi spirit mágiát használó moroi, Dimitrij Belikov szintén ex-strigoi, főállásban a moroi királynő dhampyr testőre, amúgy pedig Mr.Tökéletes (avagy tökéletesen unalmas...) Persze ha semmit sem tudsz a VA-ról, akkor  ez a magyarázat is annyit ér, mint halottnak a csók.
Ugye van egy érdekes pikantériája annak, hogy Dimka és Adrian együtt dolgozik bármin, még az egy levegő szívás is meglehetősen necces az ő közös történelmükkel. Amint azt várni lehetett, Adrian nem döglik bele a segítőkészségbe, Dimitri pedig rendkívül türelmes és diplomatikus.

Felbukkan a városban egy vámpírvadász banda, akik nem tesznek különbséget jó és rossz vámpírok között, ha nincs kéznél egy strigoi, ugyan úgy beérik egy moroi-al, így már nem csak Jill biztonságáért kell folyton aggódni, de mindenki máséért is.

Ám a főszerep a könyvben mégsem az akcióé, sokkal inkább a karakterépítésre fektette a hansúlyt az írónő, amit két szerelmi háromszög vagy sokszög segítségével oldott meg.
Sydney még mindig iszonyú béna ha társas kapcsolatokról van szó, ám az egyik barátja, Trey összehozza Hayden/Brendon/Braydan vagy-hogy-is-hívják nevezetű fickóval. Nyilván Adrian "vetélytársa" lenne, ha egy percig komolyan lehetne venni. Kevés ellenszenvesebb és idegesítőbb figura született Mead kisasszony tollából. Az rendben, hogy okos és tájékozott, de emellett tudálékos és okoskodó, de legnagyobb hibája, hogy egy karót nyelt érzelmi analfabéta smukk, akinek minden bizonnyal valamit feldugtak a seggébe.
Az egyetlen pozitív ami ebből származik, hogy Syd lazításra, egy kis magánéletre vágyik a küldetése és a folytonos probléma megoldás mellett.
Egyéb iránt is sokat fejlődött a csajszi, látszik rajta a vámpír hatás:)  És Ms. Terwilligger-é is, aki a maga erőszakos boszorkány- tanár stílusában a mágia felé terelgeti a mi kis Alkimistánkat, hiába rúgkapálózik ellene mind a húsz körmével.
Csak egy bolond (és Sydney) nem veszi észre Adrian jelzáporát, melyet minden adandó alkalommal becélozza az Alkimista lányt. Annyira édes, ahogy próbálkozik, nem hiába, Adrian minden rezdülése stílusos és csábító, biztos vagyok benne, hogy élvezi a nehezen megkaparintható zsákmányért indított vadászatot, de azért boszantó, hogy Syd ennyire vak.

Egy biztos, hogy a kettőjük közös jelenetei nélkül ez a kötet nem sokat érne, a Sydrian szópárbajok adják meg a regény sava borsát, és őszintén, engem a közepes cselekmény szálak kevéssé érdekeltek, szintúgy a Jill-Micah-Eddie-Angeline tini szerelmi sokszög.

Ahogy a írónőtől már megszokhattuk, az utolsó fejezet  egy nagy durranást tartogatott, a regényt jellemzően, nem akcióból származó izgalmakat nyújt, hanem érzelmi, karakterközpontú giga mega meglepetést, amitől rögtön olvasni akarjuk a következő részt természetesen. Szerencsére a soron következő The Indigo Spell már a boltok polcain figyel, így nincs akadálya a folytatás olvasásának.

Kiadó: Razorbill, 2012
Oldal: 418
A soroazt előző része:
Bloodlines

4,5/5

3 megjegyzés:

  1. Nem is olvasom el, mert leunalmosoztad Dimitrit:P Fujj, utállak!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Semmiképp se olvasd el, mert még a Bloodlinest se ismered:P
      Dimitri tényleg unalmas Adrianhez hasonlítva:P :)

      Delete
    2. Neked, te kis Adrianb***i :PPPPP :DD

      Delete

 

Olvastár Template by Ipietoon Cute Blog Design and Bukit Gambang