Sunday, January 06, 2013

Gayle Forman - Ha maradnék


Szinte hihetetlen, hogy január első napjaiban máris sikerült rábukkannom egy nagyon jó könyvre. Amikor kijött a regény, annyit állapítottam meg róla, hogy irdatlan ronda a nyilacskás kék borító, biztos nem is jó semmire, ezért abszolút nem olvastam utána miről szól. És milyen jól tettem! Ha bármit is tudok a történetről, akkor nem ütött volna ekkorát.

Mia 17 éves, szerencsés flótás, egy szabad gondolkodású hippi családba született, ahol az apuka punkot játszott évtizedekig, az anyuka belevaló nagyszájú anyatigris, az öcs jófej kis kópé, aki csüng nővére szavain. Komolyan, szinte túl szép, hogy igaz legyen, főleg ha hozzávesszük, hogy Mia a suli egyik menő rockerével, Adammel jár együtt, és neki magának istenadta tehetsége van a csellózáshoz, fényes jövő előtt áll. Igaz, hogy némiképp kilóg komolyságával a családból, de másságát is határtalan elfogadással kezeik.


És akkor hirtelen, mintha "odafent" észrevették volna a "hibát" - mert ennyi boldogság és ilyen tökéletes, idillikus élet nem jár senkinek - jött egy határozott tollvonás, ami túlságosan is erősre sikerült, és Mia embertelenül nehéz választás előtt találja magát.

Azért zanzásítok ennyire, mert bármit írnék, mindenképpen elrontanám az élményt annak, aki még nem olvasta, de szeretné. 
A könyv elején a nagy történés annyira váratlanul ért, annyira megdöbbentett, hogy hirtelen nem is értettem mi van, mondván, hogy ez nem lehetséges, butaság, biztos félreolvastam. Aztán jöttek a fehér darabkák az aszfalton, hirtelen egy üstökös erejével ütött be a valóság, olyan vehemenciával ütközött nekem, amitől a belső részeim cseppfolyósodtak, hogy remegő kocsonyaként alkossanak egy formátlan, erőtlen pacát. Aztán összekapartam magam, és elkezdtem tovább olvasni, de tudtam, hogy az a könyv nagy hatással lesz rám.

Nem véletlen, hogy kevés drámát olvasok, megvisel, végig bőgnöm kell, nüansznyi elszólások megnyitják a könnycsatornáimat, akarva akaratlanul párhuzamot állítok fel a saját életem veszteségei és a történetbeliek között.
Határozottan megviselt ez a könyv, annyira egyszerűek és letisztultak az eszközei, képes volt mély együttérzést kiváltani ezáltal belőlem, elgondolkodtatott, ráébresztett, hogy sokszor magától érthetődnek veszem a sok jót, amit nem kellene, és pont egyszer kevesebbszer ölelem meg a szeretteimet, és sokkal többször vagyok velük mufurc, mint kellene.

A regény egy napot ölel fel, de valójában, Mia visszaemlékezései által rengeteg dolgot megtudunk a lány életéről, amitől csak még jobban törődünk vele, kicsit talán irigyelnénk is, ha nem ismernénk a helyzetét. Az a furcsa az egészben, hogy a történetek amiket a csellista lány mesél, egyáltalán nem melankóliával és bánattal átitatottak, vidámak, boldogok, töltve élettel, így csak még több okot szolgáltat a sírásra, már ami engem illet.

Kavarognak a fejemben a gondolatok, de úgy tűnik, nem megy nekem ez a körülírósdi, bárhogy közelítek a könyvhöz, félek, hogy elszólom magam, így inkább csak annyit mondok, hogy olvassátok el, a YA-k közül toronymagasan fog kiemelkedni, meghatározó élmény lesz a könyv. Különben nem is igazán értem, miért fiatal felnőtteknek íródott, szerintem a Ha maradnék egy tipikusan olyan regény, amit korhatárok és ráerőltetett beskatulyázások nélkül kellene kínálni, mert minden korosztálynak adhat valamit.

Az egyetlen negatív kritika amit meg tudtam fogalmazni, az a kötet külsejét illeti, tesómtól kaptam kölcsön, és neki a csellós változat van meg (amiről azt hittem korábban, hogy egy hegedű,ennyit értek hozzá...), itt a borító már jobb mint az a borzalmas sárga nyilas, de a külalak elég furcsa. Kicsi a könyv, nem is vastag, és valamilyen érthetetlen okból mégis spóroltak a margóval, ráadásul nagyon szúrta a szememet, hogy az említett margó nem egységes, folyton változik a szélessége. Amennyiben ennek valami általam fel nem ismert szimbolikája van, úgy mea culpa. Mindez semmi sem von le a tartalomból, igazi must have darab.

Kiadó: Ciceró, 2011
Eredeti cím: If I Stay
Oldal: 258

5/5

2 megjegyzés:

 

Olvastár Template by Ipietoon Cute Blog Design and Bukit Gambang